REET Level 2 Exam Paper 26 Sep 2021 (Answer Key) – Sanskrit (Language I)

REET Level 2 Exam Paper 26 Sep 2021 (Answer Key) – Sanskrit (Language I)

REET Level 2 exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Sanskrit (Language I) subject answer key REET Level 2 exam paper 26/09/2021 – Sanskrit (Language I) question paper with Answer Key : माध्यमिक शिक्षा बोर्ड राजस्थान ने REET Upper Primary Level 2 की परीक्षा 26 September 2021 को सफलतापुर्वक आयोजित की है. जिन उम्मीदवारों ने 26 September 2021 को REET Upper Primary (Level -2) Paper 2 की परीक्षा दी है .वह यहा से नीचे दिए गए एग्जाम पेपर से REET Level 2 exam paper 26/09/2021 Sanskrit (Language I) With Answer Key कि जाचं कर सकते है.

  • पोस्ट  :- REET Upper Primary Level Exam 2021
  • विषय : – Paper II – Section II – (भाषा – I संस्कृत)
  • Paper Serial Code : – L
  • परीक्षा तिथि :- 26 September 2021
  • कुल प्रश्न  :- 30

REET Level 2 Question Paper 2021 Paper II – (Section – II – Language – I Sanskrit) (Answer Key)

खण्ड – II भाषा – I (संस्कृत)

31. ‘भण्डारकरविधे:’ अपरं नाम किम्?
(A) व्याकरण विधि:
(B) व्याकरणानुवाद विधि:
(C) व्याख्या विधि:
(D) पाठ्यपुस्तक विधि:

उत्तर. – (B)

32. शिक्षक: कया परीक्षया उच्चारणस्य, शब्दभण्डारस्य अभिव्यक्ते: सामर्थ्यस्य च परीक्षां करोति?
(A) मौखिक परीक्षया
(B) लिखित परीक्षया
(C) प्रायोगिक परीक्षया
(D) सामयिक परीक्षया

उत्तर. – (A)

33. भाषाधिगमस्य प्रक्रिया कथं प्रारम्भा भवति?
(A) नेत्राभ्यां हस्ताभयां च
(B) पादाभ्यां कर्णाभ्यां च
(C) नासिकया मुखेने च
(D) कर्णाभ्यां जिह्वया च

उत्तर. – (D)

34. शिक्षणस्य केन्द्रबिन्दुरस्ति
(A) भवनम्
(B) पाठ्यपुस्तकम्
(C) श्यामपट्टम्
(D) भ्रमणम् भाषाया:

उत्तर. – (B)

35. विचाराभिव्यक्ति: भवति
(A) दर्शनेन वाचनेन च
(B) भाषणेन दर्शनेन च
(C) भाषणेन लेखनेन च
(D) श्रवणेन मननेन च

उत्तर. – (C)

36. गद्यखण्डानां पद्यानां च शुद्धोच्चारणे वाचनस्य कार्य कस्मिन् सिद्धान्ते भवति?
(A) अभ्यास सिद्धान्ते
(B) सक्रियता सिद्धान्ते
(C) रुचि सिद्धान्ते
(D) मौखिक कार्य सिद्धान्ते

उत्तर. – (D)

अधोलिखितं गद्यांशमाधारीकृत्य निम्नलिखिता: (37 – 42 ) प्रश्ना: समाधेया: –
मानवजीवने अनुशासनस्य खलु महती आवश्यकतास्ति। यदि मानवा: अनुशासनशीला: न भवेयुः तदा तु विचित्रा जगत: गति: स्यात्। यदि सर्वे जना: स्वेच्छया कार्यं कुर्वन्ति तदा सर्वत्रैव कार्यहानि: भवेत्। अनुशासनेन एव अस्माकं सर्वाणि कार्याणि भवन्ति। यस्मिन् देशे अनुशासनव्यवस्था उत्तमा वर्तते, तस्मिन् देशे एव सुख-प्राप्ति: भवति। अनुशासनेन एव सर्वेषां कल्याणं भवति।

37. ‘जगत:’ इत्यत्र का विभक्तिः ?
(A) सप्तमी
(B) चतुर्थी
(C) षष्ठी
(D) तृतीया

उत्तर. – (C)

38. तदा तु विचित्रा जगत: गति: स्यात्। अस्मिन् वाक्ये विशेषणपदमस्ति –
(A) विचित्रा
(B) जगत:
(C) गति:
(D) तदा

उत्तर. – (A)

39. ‘कार्यहानि’ इत्यत्र क: समास:?
(A) अव्ययीभाव:
(B) कर्मधारयः
(C) बहुव्रीहिः
(D) तत्पुरुष:

उत्तर. – (D)

40. ‘प्राप्तिः’ इत्यत्र क: उपसर्ग?
(A) आङ्
(B) प्र
(C) आप्
(D) प्रा

उत्तर. – (B)

41. ‘गति:’ इत्यत्र क: प्रत्यय:?
(A) क्तिन्
(B) क्त
(C) ति
(D) णिनि

उत्तर. – (A)

42. तस्मिन् देशे एव सुख-प्राप्ति: भवति।
अस्मिन् वाक्ये अव्ययपदमस्ति
(A) तस्मिन्
(B) सुखप्राप्ति:
(C) एव
(D) भवति

उत्तर. – (C)

43. व्याकरणशिक्षणस्य कृते सर्वाधिकम् उपयुक्तमस्ति –
(A) सरलात् कठिनं प्रति
(B) ज्ञातादज्ञातं प्रति
(C) आगमनात् निगमनं प्रति
(D) अनिश्चितात् निश्चितं प्रति

उत्तर. – (C)

44. संस्कृतव्याकरणशिक्षणस्य, दर्शनशिक्षणस्य च प्राचीनतमो विधिर्विधते
(A) कक्षांनायक विधि:
(B) भाषण विधि:
(C) प्रश्नोत्तर विधि:
(D) सूत्र विधि:

उत्तर. – (D)

45. श्रीसीतारामभट्टपर्वणीकरमहोदयस्य महाकाव्यं वर्तते
(A) हरनामामृतम्
(B) कच्छवंश:
(C) मोहभङ्गम्
(D) ईश्वरविलास:

उत्तर. – (D)

46. “चन्द्रमहीपतिः” उपन्यास: लिखितोऽस्ति
(A) श्रीनिवासाचार्येण
(B) डॉ. प्रभाकरशास्त्रिणा
(C) भट्टमथुरानाथशास्त्रिणा
(D) श्रीनारायणशास्त्रिणा

उत्तर. – (A)

47. कच्छवंशं महाकाव्यं केन विरचितम्?
(A) पं० सूर्यनारायणशास्त्रि महोदयेन
(B) श्रीसीतारामभट्ट महोदयेन
(C) पं० विद्याधरशास्त्रि महोदयेन
(D) श्रीकृष्णरामभट्ट महोदयेन

उत्तर. – (D)

48. कवितारचनाकार्यहेतो: क: मीरां पुरस्कारेण पुरस्कृत:?
(A) पं० मधुसूदन ओझा
(B) डॉ. हरीराम आचार्य:
(C) पं० दुर्गाप्रसाद द्विवेदी
(D) पं० दुर्गाप्रसाद शर्मा

उत्तर. – (B)

49. ‘मैं कलम से पत्र लिखूगा’ अस्य वाक्यस्य अनुवादः अस्ति
(A) अहं कलमेन पत्रं लिखिष्यामि
(B) अहं कलमेन पत्र लेखिष्यामि
(C) अहं कलमेन पत्रं लिखामि
(D) अहं कलमेन पत्र: लिखानि

उत्तर. – (B)

50. “नृपः दरिद्रय दानं ददाति” अस्य वाक्यस्य कर्मवाच्ये रूपं भविष्यति –
(A) नृपेण दरिद्राय दानं दीयते ।
(B) नृपेण दरिद्रं दानं दियेत ।
(C) नृपेण दरिद्राय दानं ददाति ।
(D) नृपाय दरिद्राय दानं दीयते ।

उत्तर. – (A)

51. वाक्यमिदं संशोधयत – कविभि: कालिदास: श्रेष्ठः ।
(A) कविनां कालिदास: श्रेष्ठ ।
(B) कंवीन् कालिदासः श्रेष्ठः ।
(C) कविषु कालिदास: श्रेष्ठ: ।
(D) कवयः कालिदासा: श्रेष्ठः ।

उत्तर. – (C)

52. रिक्तस्थानं पूरयित्वा सूक्ति संयोजयत
______ प्रतिकूलानि परेषां न समाचरेत –
(A) आत्मनः
(B) आत्मना
(C) आत्मनि
(D) आत्मानम्

उत्तर. – (A)

53. प्राचीनतम-पाठशालाविधौ कोऽयं विधि: सन्निहित: नास्ति?
(A) पारायण विधि:
(B) प्रश्नोत्तर विधि:
(C) सूत्र विधि:
(D) प्रत्यक्ष विधि:

उत्तर. – (D)

54. प्रारम्भिकस्तरे कस्य कार्यस्य प्रधानता भवेत्?
(A) पठन कार्यस्य
(B) अभ्यास कार्यस्य
(C) मौखिक कार्यस्य
(D) लेखन कार्यस्य

उत्तर. – (C)

अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा निम्नलिखिताः (55 – 60) प्रश्ना: समाधेया: –
विश्वप्रसिद्धां पशुमेलां द्रष्टुं ग्रामीणजना: विदेशिपर्यटका: च आगच्छन्ति। अस्य मासस्य कार्तिकपूर्णिमायां जनाः पुष्करस्य सरोवरे आत्मन: पवित्रार्थं स्नानं कुर्वन्ति। मेलायाम् अश्वानां नृत्यम्, उष्ट्राणां धावनं सौन्दर्यप्रतियोगिताश्च विदेशिपर्यटकाणां सांस्कृतिकी-प्रतिस्पर्धाः भवन्ति। श्रेष्ठजातीयाणां पशूनां कते पुरस्काराणि मेलासमितिपक्षत: प्रदीयन्ते। प्राय: मेलायां सर्वत्र उष्ट्राणां सम्मेलनं दृश्यते। राजस्थानस्य क्रमेलक: (उष्ट्र:) राज्यपुश: घोषित: वर्तते।

55. ग्रामीणजना: विदेशिपर्यटका: च आगच्छन्ति। रेखाङ्कितं क्रियापदं लङ्लकारे परिवर्तयतु
(A) आगच्छन्
(B) आगमिष्यन्ति
(C) आगच्छन्तु
(D) आगाच्छेयु:

उत्तर. – (A)

56. मेलायाम् अश्वानां नृत्यम् ______ प्रतिस्पर्धाः भवन्ति। अस्मिन् वाक्ये प्रश्ननिर्माणाय निम्नाङ्कितं पदमुपयुक्तम् –
(A) किम्
(B) कस्य
(C) कदा
(D) केषां

उत्तर. – (D)

57. मेलासमितिपक्षत:- इत्यत्र प्रत्यय: विद्यते
(A) क्त
(B) तरप्
(C) तसिल
(D) तमप्

उत्तर. – (C)

58. आत्मन: पवित्रार्थ स्नानं कुर्वन्ति। रेखांङ्कितपदे विभक्तिरस्ति
(A) षष्ठी
(B) प्रथमा
(C) चतुर्थी
(D) पञ्चमी

उत्तर. – (A)

59. ‘देशी’ पदस्य विलोमपदं वर्तते
(A) विदेही
(B) विदेशी
(C) विदिशा
(D) राज्य

उत्तर. – (B)

60. ‘प्रदीयन्ते’ अस्मिन् पदे लकार: वर्तते
(A) लोट् लकार
(B) लङ् लकार
(C) लृट् लकार
(D) लट लकार

उत्तर. – (D)

REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – I, C.D.P.) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – II, Language I – Hindi) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – II, Language I – English) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – II, Language I – Sanskrit) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – III, Language II – Hindi) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – III, Language II – English) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – III, Language II – Sanskrit) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – IV(a) – Mathematics & Science) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – IV(b) – Social Studies) (Answer Key)

 

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – CDP

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – HINDI (Language 1)

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Environmental Studies

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Mathematics

इस पोस्ट में आपको REET Level 2 Exam Paper 2021 Paper II – (Section – II – Language – I Sanskrit) (Answer Key) REET Level 2 Exam Paper 26 September 2021 REET Exam 2021 Shift 1 Answer Key & Paper Solution 26 Sep REET Level 2 Question Paper 2021 Sanskrit (Language 1) REET Exam 2021 Shift 1 Answer Key REET Level 1 Exam Paper 26 Sep 2021 Sanskrit (Language I) reet level 2 answer key 2021 pdf download आरईईटी स्तर 2 परीक्षा पेपर 26 सितंबर 2021 संस्कृत (भाषा I) REET Answer Key 2021 Level 2 Question paper PDF के बारे में बताया गया है इस अलावा आपका कोई भी सवाल या सुझाव है तो नीचे कमेंट करके जरुर पूछे.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Don\'t Try To Copy ! Content is protected !!