REET Level 2 Exam Paper 26 Sep 2021 (Answer Key) – English (Language I)

REET Level 2 Exam Paper 26 Sep 2021 (Answer Key) – English (Language I)

REET Level 2 exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – English (Language I) subject answer key REET Level 2 exam paper 26/09/2021 – English (Language I) question paper with Answer Key : माध्यमिक शिक्षा बोर्ड राजस्थान ने REET Upper Primary Level 2 की परीक्षा 26 September 2021 को सफलतापुर्वक आयोजित की है. जिन उम्मीदवारों ने 26 September 2021 को REET Upper Primary (Level -2) Paper 2 की परीक्षा दी है .वह यहा से नीचे दिए गए एग्जाम पेपर से REET Level 2 exam paper 26/09/2021 English (Language I) With Answer Key कि जाचं कर सकते है.

Post :- REET Upper Primary Level Exam 2021
Subject : – Paper II – Section II – (Language – I English)
Paper Serial Code : – L
Exam Date :- 26 September 2021
Number of Questions :- 30

REET Level 2 Question Paper 2021 Paper II – (Section – II – Language – I English) (Answer Key)

Section – II Language – I (English)

31. Dr. West’s ‘New Method’ of teaching English emerged to overcome the limitations of which of the following methods?
(A) Grammar cum Translation method
(B) Substitution method
(C) Direct method
(D) Situational method

Answer – (C)

32. In which of the following types of substitution the variables cannot be interchanged?
(A) Simple substitution
(B) Compound substitution
(C) Complex substitution
(D) Grammatical substitution

Answer – (A)

33. Which of the following is an advantage of Communicative Approach?
(A) It teaches ways of expression
(B) It ignores grammar and structures of our languages
(C) Its practical utility is yet to be awaited
(D) It is not properly and scientifically developed as yet

Answer – (A)

34. Which of the following is related to the mental development of the learner?
(A) Exposition
(B) Imitation
(C) Characterization
(D) Comprehension

Answer – (D)

35. Which of the following is an audio-visual teaching aid?
(A) Gramophone
(B) Flannel-board
(C) Television
(D) Radio

Answer – (C)

36. Which of the following structures of a question is correct?
(A) Why didn’t you told me that?
(B) Why you didn’t tell me that?
(C) Why didn’t you that tell me?
(D) Why didn’t you tell me that?

Answer – (D)

37. Which of the following structures of a question is correct?
(A) Will be they arrested if they refuse to leave?
(B) Will they be arrested if they refuse to leave?
(C) Will they be arrested if they refused to leave?
(D) Will they be arrested if they will refuse to leave?

Answer – (B)

38. Which of the following passive voice of the given sentence is correct?
‘All his friends laughed at him.’
(A) He was laughed by all his friends
(B) He was laughed at by all his friends
(C) He was laugh at by all his friends
(D) He was laughed at all his friends.

Answer – (B)

39. Which of the following words has a diphthong sound?
(A) Speed
(B) Liquid
(C) Paternal
(D) Out

Answer – (D)

40. Which of the following words begins with the consonant sound /j/?
(A) jealous
(B) zeal
(C) yeast
(D) gist

Answer – (C)

Read the passage and answer the questions that follow: Prose Passage (Q. Nos. 41 – 45) :
Too much importance must not be attached to the wrong acts done by children, particularly if they happen to be of minor nature. Many boys and girls at a young age are likely to be in the habit of stealing, neglecting their studies, slipping out of their classes or using bad language. In nearly every case, the root cause of the trouble is the fact that proper care of the child is not taken in the house or sufficient interest is not shown to him. But if the parents were wise, they would correct the faults of their children by paying more attention to them. Whatever the case, one thing should never be done. Bad things in the children should never be repressed, that is, they should not be compelled to change for the better under fear of the rod. Physical punishment does not improve them. It only makes them worse than before.

41. Which of the following phrases has a determiner in it?
(A) Cause of the trouble
(B) Change for the better
(C) Worse than before
(D) Many boys and girls

Answer – (D)

42. … the root causes of the trouble is the fact … ‘is’ in this part of sentence has been used as
(A) main verb
(B) helping verb
(C) conjunction
(D) preposition

Answer – (A)

43. Which of the following has the three degrees of the adjective in their correct form?
(A) Much, more, most
(B) Many, much, most
(C) Bad, badder, baddest
(D) Like, Likelier, likeliest

Answer – (A)

44. ‘… in the habit of stealing, neglecting their studies, slipping out of their classes ….’ Underlined words in this part of sentence are used as
(A) main verbs
(B) conjunction
(C) gerunds
(D) adjectives

Answer – (C)

45. Which of the following has a possessive pronoun in it?
(A) Bad things in the children
(B) Faults of their children
(C) They would correct the faults
(D) Whatever the case

Answer – (*)

46. True or False answer  type question is a type of ______ question.
(A) Essay type
(B) Objective type
(C) Descriptive type
(D) Short answer type

Answer – (B)

47. Unit test is an expression of ______ evaluation.
(A) normative
(B) effective
(C) formative
(D) conative

Answer – (C)

48. Evaluation is a process of
(A) Ascertaining the quality, value of outcomes
(B) Determining the extent of the achievement of objectives
(C) Comparing the outcomes of instructions
(D) All of these

Answer – (D)

49. Which of the following is a disadvantage of Situational Approach?
(A) It creates interest in teaching
(B) It is action based approach
(C) Text-books cannot be taught by this method
(D) Material aids are used in this approach

Answer – (C)

50. The text-books help the teachers in which of the following ways?
(A) It makes the teaching of English systematic
(B) It checks the teacher going astray
(C) It facilitates self-learning and self-study
(D) All of these

Answer – (D)

51. In which of the following sentences is ‘have’ used as main verb?
(A) I have a shower every morning
(B) I have lost the faith now
(C) I have never been to Delhi before
(D) I have admitted my fault

Answer – (A)

52. In which of the following methods of teaching English language ‘Inductive and Deductive techniques’ of teaching are used?
(A) Grammar cum Translation method
(B) Direct method
(C) Substitution method
(D) Bilingual method

Answer – (B)

53. Which commission in 1948 accepted the importance of English language in our curriculum?
(A) Dr. Radhakrishnan Commission
(B) The Secondary Education Commission
(C) Central Advisory Board of Education
(D) Kothari Education Commission

Answer – (A)

54. Who of the following proposed ListeningSpeaking-Writing-Reading order of teaching for learning English as foreign language?
(A) E.C. Kittson
(B) Robert Paul
(C) J. A. Bright
(D) P. Gurrey

Answer – (*)

55. Which of the following approaches aims at teaching English by establishing through drill and repetition of about 275 graded structures?
(A) Structural Approach
(B) Situational Approach
(C) Bilingual Approach
(D) Communicative Approach

Answer – (A)

56. Which of the following prefixes can be used to form the opposite of the word ‘legal’?
(A) il-
(B) dis-
(C) un-
(D) im-

Answer – (A)

57. Correct one word for “That which never fails” is
(A) unfailable
(B) infailable
(C) unfallible
(D) infailible

Answer – (D)

58. Which of the following has a correct structure of a question?
(A) Does Ann has a car?
(B) Does Ann have a car?
(C) Have Ann a car?
(D) Did Ann has a car?

Answer – (B)

59. Which of the following is correct?
(A) I hope he’ll succeed at his work
(B) I hope he’ll succeed on his work
(C) I hope he’ll succeed in his work
(D) I hope he’ll succeed for his work

Answer – (C)

60. Which of the following is correct?
(A) The old car moved much more faster than the new car
(B) The old car moved more faster than the new car
(C) The old car moved much faster than the new car
(D) The old car moved much more fast than the new car

Answer – (C)

REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – I, C.D.P.) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – II, Language I – Hindi) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – II, Language I – English) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – II, Language I – Sanskrit) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – III, Language II – Hindi) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – III, Language II – English) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – III, Language II – Sanskrit) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – IV(a) – Mathematics & Science) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – IV(b) – Social Studies) (Answer Key)

 

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – CDP

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – HINDI (Language 1)

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Environmental Studies

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Mathematics

इस पोस्ट में आपको REET Level 2 Exam Paper 2021 Paper II – (Section – II – Language – I English) (Answer Key) REET Level 2 Exam Paper 26 September 2021 REET Exam 2021 Shift 1 Answer Key & Paper Solution 26 Sep REET Level 2 Question Paper 2021 English (Language I) REET Exam 2021 Shift 1 Answer Key REET Level 1 Exam Paper 26 Sep 2021 English (Language 1) reet level 2 answer key 2021 pdf download  REET Answer Key 2021 Level 2 Question paper PDF आरईईटी स्तर 2 परीक्षा पेपर 26 सितंबर 2021 अंग्रेजी (भाषा 1) के बारे में बताया गया है इस अलावा आपका कोई भी सवाल या सुझाव है तो नीचे कमेंट करके जरुर पूछे.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Don\'t Try To Copy ! Content is protected !!