REET Level 2 Exam Paper 26 Sep 2021 (Answer Key) – English (Language II)

REET Level 2 Exam Paper 26 Sep 2021 (Answer Key) – English (Language II)

REET Level 2 exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – English (Language II) subject answer key REET Level 2 exam paper 26/09/2021 – English (Language II) question paper with Answer Key : माध्यमिक शिक्षा बोर्ड राजस्थान ने REET Upper Primary Level 2 की परीक्षा 26 September 2021 को सफलतापुर्वक आयोजित की है. जिन उम्मीदवारों ने 26 September 2021 को REET Upper Primary (Level -2) Paper 2 की परीक्षा दी है .वह यहा से नीचे दिए गए एग्जाम पेपर से REET Level 2 exam paper 26/09/2021  English (Language II) With Answer Key कि जाचं कर सकते है.

  • Post :- REET Upper Primary Level Exam 2021
  • Subject : – Paper II – Section III – (Language – II English)
  • Paper Serial Code : – L
  • Exam Date :- 26 September 2021
  • Number of Questions :- 30

REET Level 2 Question Paper 2021 Paper II – (Section – III – Language – II English) (Answer Key)

Section – III Language – II (English)

61. Blank verse is iambic pentameter
(A) without rhyme
(B) with rhyme
(C) with alternate rhyme
(D) without alternate rhyme

Answer – (A)

62. ‘O wild west wind, thou breath of Autumn’s being.’
The above line contains
(A) Personification and alliteration
(B) Simile and alliteration
(C) Personification and simile
(D) Metaphor and personification

Answer – (A)

63. ‘An elegy’ is
(A) a joyful lyric
(B) a poem on death of someone dear
(C) a sonnet on nature
(D) a marriage song

Answer – (B)

64. The speaker / narrator in the Pastoral elegy is
(A) a musician
(B) a shepherd
(C) a painter
(D) a sculptor

Answer – (B)

65. ______ is the rhyme scheme of the English sonnet.
(A) abab, cdcd, efef, gg
(B) abab, abab, abc, cde
(C) abc, abc, def, def, gg
(D) abcde, abcde, efef

Answer – (A)

66. Remedial classes play an important role for
(A) society
(B) bright students
(C) disabled ones
(D) intelligent ones

Answer – (A)

67. An important feature of an adequate evaluation is
(A) it is irresponsible
(B) it is diagnostic
(C) it enhances learning
(D) it harasses students

Answer – (C)

(Q. Nos. 63-65 ) :
“The wind lies asleep in the arms of the dawn
Like a child that has cried all night.”

68. The second line is an example of
(A) Simile
(B) Metaphor
(C) Personification
(D) Alliteration

Answer – (C)

69. Metaphor’ is defined as
(A) far fetched simile
(B) implied simile
(C) covert simile
(D) explicit simile

Answer – (*)

70. ______ is an example of personification in the above lines.
(A) Wind
(B) Child
(C) Night
(D) That

Answer – (A)

71. The drama that developed from religious rituals was
(A) Classical drama
(B) Elizabethan drama
(C) Medieval drama
(D) Melodrama

Answer – (C)

72. /’beri/ is the correct transcription of
(A) beri
(B) berry
(C) bury
(D) beary

Answer – (*)

73. ‘Exist’ is transcribed as
(A) /egjhist
(B) /egziest/
(C) /eg’zist/
(D) /Ig’zist/

Answer – (D)

74. The correct transcription of ‘virtue’ is
(A) /warchu:/
(B) /v3:t∫.u:/
(C) /vərt∫u:/
(D) /w3:t∫u:/

Answer – (B)

75. ‘Adjust’ is transcribed as
(A) /Əd3Λst/
(B) /ad∫ ust/
(C) Ədjust/
(D) /כ’d3Λst/

Answer – (A)

76. ‘Velar’ is the sound formed by
(A) the front of the tongue and the hard palate
(B) the lower lip and the upper teeth
(C) the blade of the tongue and teeth ridge
(D) the back of the tongue and the soft palate

Answer – (D)

77. Sounds ‘f’, ‘v’, ‘O’ ‘r’ etc. are
(A) semi-vowels
(B) lateral
(C) fricatives
(D) nasals

Answer – (C)

78. Which of the following plays the basic role in learning a mother tongue ?
(A) Motivation
(B) Naturalness
(C) Habit formation
(D) Purpose

Answer – (B)

79. ______ is one of the chief characteristics of Communicative Approach.
(A) Examples are given to make the things clear
(B) It does not need trained teachers
(C) Learner learns the target language as mother tongue
(D) Textbook plays an important role

Answer – (C)

80. Linguistic variability or multilingualism is a ______ to acquire the knowledge of a foreign language
(A) boon
(B) hardship
(C) tool
(D) ladder

Answer – (C)

81. The basic remedial English may cover
(A) vocabulary
(B) reading comprehension
(C) both (A) and (B)
(D) none of these

Answer – (C)

82. ______ I was no better than a dead man, I was alive and was able to reach the shore.
(A) Though
(B) If
(C) Yet
(D) Moreover

Answer – (A)

83. Measles ______ an infectious disease.
(A) are
(B) is
(C) will
(D) have

Answer – (B)

84. My friend and his father ______ meeting us tomorrow.
(A) are
(B) is
(C) will
(D) have

Answer – (A)

85. The fisherman cast his net for two whole days but ______ not get a good lot.
(A) can
(B) might
(C) could
(D) may

Answer – (C)

86. Ravi’s uncle guided him how he ______ attempt his test.
(A) can
(B) should
(C) may
(D) will

Answer – (B)

87. ‘Flying’ in the face of means
(A) respect
(B) pray
(C) reward
(D) insult

Answer – (D)

88. ‘By fits and starts’ means
(A) not fit to start
(B) good omen
(c) not regular
(D) speedily

Answer – (C)

(Q. Nos. 89-90 ): Read the following passage and Answer the questions :
‘Watching television for a long time could lower academic performance. It ‘steals’ away the reading time. Time management is about self-discipline. Time must be managed between filled and unfilled time.’
89. ______ may be an appropriate title for the given extract.
(A) Discipline
(B) Self-respect
(C) Time-management
(D) Television

Answer – (C)

‘His father never starved, but he couldn’t cast any doubt on the story. So he had to make an effort to hold his tongue’
90. The linking devices used in the above extract belong to
(A) concession and contrast
(B) opinion and purpose
(C) condition and adding ideas
(D) contrast and consequence

Answer – (D)

REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – I, C.D.P.) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – II, Language I – Hindi) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – II, Language I – English) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – II, Language I – Sanskrit) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – III, Language II – Hindi) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – III, Language II – English) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – III, Language II – Sanskrit) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – IV(a) – Mathematics & Science) (Answer Key)
REET Level 2 Exam – 26 Sep 2021 (Section – IV(b) – Social Studies) (Answer Key)

 

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – CDP

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – HINDI (Language 1)

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Environmental Studies

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Mathematics

इस पोस्ट में आपको REET Level 2 Exam Paper 2021 Paper II – (Section – III – Language – II English) (Answer Key) REET Level 2 Exam Paper 26 September 2021 REET Exam 2021 Shift 1 Answer Key & Paper Solution 26 Sep REET Level 2 Question Paper 2021 English (Language II) REET Exam 2021 Shift 1 Answer Key REET Level 1 Exam Paper 26 Sep 2021 English (Language 2) reet level 2 answer key 2021 pdf download  REET Answer Key 2021 Level 2 Question paper PDF आरईईटी स्तर 2 परीक्षा पेपर 26 सितंबर 2021 अंग्रेजी (भाषा 2) के बारे में बताया गया है इस अलावा आपका कोई भी सवाल या सुझाव है तो नीचे कमेंट करके जरुर पूछे.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Don\'t Try To Copy ! Content is protected !!