UPTET Exam Paper 23 January 2022 – Paper 1 (Answer Key)

UPTET Exam Paper 23 January 2022 – Paper 1 (Answer Key)

UPTET Exam Paper 23 January 2022  – Paper 1 SANSKRIT (Answer Key)

PART – II ( SANSKRIT)

61. ‘मैं ऐसा मानता हूँ’ का अनुवाद होगा
(1) अहम् एवं मान्ये
(2) अहम् एवं मानयामि
(3) अहम् एवं मन्ये
(4) अहम् एवं मानामि
उत्तर. 1

62. ‘मैं बाजार जाता हूँ’ का संस्कृत में कर्मवाच्य वाक्य होगा
(1) अस्माभिः आपणं गम्यते
(2) मह्यं गम्यते आपणम्
(3) मया आपणं गम्यते
(4) अहं आपणं गच्छामि
उत्तर. 3

63. ‘पच्’ धातु का ‘क्त’ प्रत्यय लगकर रूप बनेगा
(1) पाक:
(2) पक्तः
(3) पक्वः
(4) पचितः
उत्तर. 2

64. पञ्चनवति संख्या है ।
(1) 905
(2) 590
(3) 95
(4) 59
उत्तर. 3

65. अव्यय शब्द-समूह है
(1) नमः, सह, ज्येष्ठः
(2) सर्वत्र, अधुना, उपरि
(3) अत्र, तत्र, तस्य
(4) सा, ते, यूयम्

उत्तर.

66. बाह्य प्रयत्नों की संख्या है
(1) आठ
(2) ग्यारह
(3) पाँच
(4) दो
उत्तर. 2

67. ‘मनोरथः’ उदाहरण है
(1) प्रकृतिभाव का
(2) विसर्ग सन्धि का
(3) व्यञ्जन सन्धि का
(4) स्वर सन्धि का
उत्तर. 2

68. दान के कर्म के द्वारा कर्ता को सन्तुष्ट करने वाला सम्प्रदान कारक का सूत्र है
(1) स्पृहेरीप्सितः
(2) रूच्यर्थानां प्रीयमाणः
(3) कर्मणा यमभिप्रेति सः सम्प्रदानम्
(4) चतुर्थी सम्प्रदाने
उत्तर. 3

69. अन्तःस्थ वर्ण हैं
(1) विसर्ग तथा अनुनासिक
(2) यण् (य् व् र् ल्)
(3) अण् (अ इ उ)
(4) श् ष् स् ह
उत्तर. 2

70. ‘मुझे संस्कृत अच्छी लगती है’ – इसका संस्कृत में अनुवाद क्या है ?
(1) मया संस्कृतं रोचते ।
(2) मह्यं संस्कृतं रोचते ।
(3) माम् संस्कृतं रुचिकरम् ।
(4) अहं संस्कृतं भाति ।
उत्तर. 2

71. संस्कृत-साहित्य में किस कवि की रचना को ‘विद्वदौषधम् कहा गया है ?
(1) श्रीहर्ष
(2) कालिदास
(3) भास
(4) भारवि
उत्तर. 1

प्रस्तुत गद्यखण्ड के आधार पर प्रश्न सं. 72 से 74 तक के प्रश्नों के सही उत्तर दीजिए।
अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा प्रश्नान् उत्तरत् ।
एकस्मिनवसरे कदाचित् लक्ष्मी; पार्वतीम् अवदत् प्रेम्वा- “गौरि स्वपत्यु; नाम उच्यताम् । अन्यथा अहं क्रीडाब्जेन भवतीं ताडयेयम् ।” इति । तदा पार्वती अवदत्- “मम पत्युः नाम शिवः’ इति । शिवपदस्य अन्यार्थः शृगालः इत्यर्थं मत्त्वा लक्ष्मी; अपृच्छत् । “किं भवत्याः वतिः शृगालः ?” इति । “मम पतिः स्थाणुरिति निर्दिश्यते’ इति उक्तवर्ती पार्वतीं । लक्ष्मीः अवदत्-किं सः स्तम्भः ? इति । “सः अस्ति पशुपतिः” इति अवदत् पार्वती । “तन्ताम सः पशून चारयति इत्यर्थः” इति अवदत् लक्ष्मीः । एतादृशः लक्ष्मी-पार्वत्योः संलापः सर्वेषां मङ्गलाय भवतु ।

72. शिवपदस्य अन्यार्थः कः ?
(1) पशुः
(2) स्थाणुः
(3) शृगाल:
(4) स्तम्भः
उत्तर. 2

73. गद्यखण्डे कया प्रश्नः पृच्छ्यते ?
(1) दुर्गया
(2) लक्ष्म्या
(3) पार्वत्या
(4) गौर्या
उत्तर. 2

74. कयोः संलापः सर्वेषां मङ्गलाय भवतु ?
(1) गौर्याः
(2) लक्ष्मी-पार्वत्यो
(3) पार्वत्याः
(4) लक्ष्म्याः
उत्तर. 2

75. इनमें से कौन प्रत्याहार नहीं है ?
(1) ल
(2) र
(3) हल्
(4) अल्
उत्तर. 1

76. ‘शिशुः मोदकाय रोदिति’ उदाहरण है
(1) हितयोगे च का
(2) रूच्यर्थानां प्रीयमाण: का
(3) तादयं चतुर्थी वाच्या का
(4) स्पृहेरीप्सितः का
उत्तर. 3

77. ‘उच्चैः ‘ उदाहरण है
(1) इनमें से कोई नहीं
(2) अलिङ्ग का
(3) अनियतलिङ्ग का
(4) नियतलिङ्ग का
उत्तर. 2

78. ऊष्म वर्गों का बोधक प्रत्याहार है
(1) जश्
(2) हश्
(3) शल
(4) यण
उत्तर. 3

79. ‘पठानि’ रूप है
(1) पठ् धातु लिङ् लकार उत्तमपुरुष एकवचन
(2) पठ् धातु लोट् लकार उत्तमपुरुष एकवचन
(3) पठ् धातु लिट् लकार उत्तमपुरुष एकवचन
(4) पठ् धातु लट् लकार उत्तमपुरुष एकवचन
उत्तर. 2

80. ‘क्ष’ मिलकर बना है
(1) च और श् से
(2) च और छ से
(3) क् और छ से
(4) क् और ष से
उत्तर. 4

81. ‘उन्यासी’ की संस्कृत संख्या नहीं है
(1) एकोनसप्ततिः
(2) एकोनाशीतिः
(3) ऊनाशीतिः
(4) नवसप्ततिः
उत्तर. 4

82. दिन भर में पाठ पढ़ डाला इस वाक्य का अनुवाद है
(1) दिनाय पाठः पठितः
(2) दिनेन पाठः पठितः
(3) दिने पाठः पठितः
(4) दिनपर्यन्तं पाठः अपठत्
उत्तर. 2

83. ‘उपकृष्णम्’ में कौन समास है ?
(1) द्वन्द्व
(2) अव्ययीभाव समास
(3) कर्मधारय
(4) तत्पुरुष
उत्तर. 2

84. 32 संख्या के लिए संस्कृत शब्द है
(1) द्वौत्रिंशत्
(2) द्वात्रिंशत्
(3) द्वित्रिंशत्
(4) द्वाधिकत्रिंशत्
उत्तर. 2

85. ‘पति’ शब्द का सप्तमी, एकवचन रूप होगा
(1) पतौ
(2) पत्यौ
(3) पत्याम्
(4) पते
उत्तर. 2

86. ‘अट्’ प्रत्याहार के वर्ण हैं
(1) अ उट्
(2) ए ओ तथा ह य् ट्
(3) अ इ उट
(4) स्वर तथा ह् य् व् र
उत्तर. 4

87. ‘कारकः’ में यदि प्रकृति है ‘कृ’, तो प्रत्यय है
(1) ल्युट्
(2) ण्वुलू
(3) तृच
(4) घञ्
उत्तर. 2

88. अव्ययीभाव समास का उदाहरण है
(1) पीताम्बरः
(2) राजपुरुषः
(3) अधिहरि
(4) द्वादश
उत्तर. 3

89. निम्न में कौन ‘चतुर्विंशतिसाहस्रीसंहिता’ के नाम से ख्यात है?
(1) बृहदारण्यकोपनिषद्
(2) ब्रह्माण्ड पुराण
(3) महाभारत
(4) रामायण
उत्तर. 4

90. इनमें से कौन संयुक्त व्यंजन है ?
(1) भ
(2) झ
(3) ज्ञ
(4) ख
उत्तर. 3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!