UP Police SI Question Paper 2017

UP Police SI Question Paper 2017

जो उम्मीदवार UP Police SI की तैयारी कर रहे उन्हें अपनी तैयारी पिछले प्रश्न पत्र से करनी चाहिए .इसलिए जो उम्मीदवार UP Police SI की परीक्षा तैयारी कर रहे उन्हें इस पोस्ट में UP Police SI Question Paper दिया गया है.जो पहले आ चूका है .इस पोस्ट में जो प्रश्न उत्तर दिए गए है वह पहले भी परीक्षा में पूछे गए है .और आगे भी पूछे जाएँगे .इसलिए जो उम्मीदवार UP Police SI की तैयारी कर रहे उन्हें सभी को इस पोस्ट में up si question paper 2017 pdf up si paper 2017 download up si paper 2017 pdf in hindi से संबंधित Question Paper दिया गया है .इन्हें आप ध्यान से पढ़े ,यह आपके लिए फायदेमंद होगा .

1 Head Quarter Of SEBI is in ?
Ans.Mumbai
2 NSG is Founded In ?
Ans.1984
3 Who oaths to the Governor ?
Ans.Chief Justice Of High Court
4 Article 352 is ?
Ans.State Of Emergency
5 District Magistrate is appointed by ?
Ans.Governor
6 How Many Bones in Human Body ?
Ans.206
7 Who appoints Chief Election Commissioner ?
Ans.President
8 Hydraulic system is Based On Which Principle ?
Ans.Pascal’s law
9 The Winner Of Australian open 2016 in Women is
Ans.Angelique Kerber
10 Who is the Current Leader Of Opposition ?
Ans.Vacant

11 The Founding Year Of NSG is ?
Ans.1974
12 IPC Section 24 is ?
Ans.Dishonestly
13 103rd Indian Science Congress was held in ?
Ans.Mysore
14. The Maximum number of president rule in Which State ?
Ans.Uttar Pradesh
15. Australian open Winner In women In 2016
Ans. Angelique Kerber
16 In Which Schedule CAG Salary Comes ?
Ans.2nd schedule
17 How Many Fundamental Rights were in Indian Constitution
Ans.7
18 Article 14 is ?
Ans. Equality before law
19. Who Appoints Member Of UPSC ?
Ans.President
Ans.Channa

21 Sahitya Academy Award is given for How many languages ?
Ans.24 Languages
22. Who Won 52nd Gyanpeeth Award ?
Ans.Shankar Ghosh (Bengali)
23. Who is Current Chief Election Commissioner Of India ?
Ans. Achal kumar jyoti
24. India won Kabbadi Wold Cup By Defeating
Ans..Iran
25. Which Act is implemented after disrespect against all Classes In India
Ans.SC & ST Act 1989
26. Parliament is Constituents Of ?
Ans.LokSabha + Rajya Sabha + President
27. Human Rights Commission relating to which charter or committee
Ans.Paris
28. मृच्छकटिकम् किसकी रचना है ?
उत्तर. शूद्रक
29. काल के कितने भेद होते हैं
उत्तर. 3
30. स्वरों की संख्या ?
उत्तर.11

इस पोस्ट में आपको  up si previous year question paper with answers pdf up si paper download up si question paper 2014 pdf  उप पुलिस मॉडल पेपर इन हिंदी सी मॉडल पेपर इन हिंदी पीडीएफ उप पुलिस सी मॉडल पेपर इन हिंदी उप पुलिस मॉडल पेपर इन हिंदी २०१३ पीडीऍफ़ डाउनलोड उप पुलिस मॉडल पेपर इन हिंदी पीडीऍफ़ डाउनलोड से संबंधित Questions paper दिया गया है.  इन्हें ध्यानपूर्वक पढ़ें. अगर इनके बारे में आपका कोई भी सवाल या सुझाव हो तो नीचे कमेंट करके पूछो और अगर आपको यह टेस्ट फायदेमंद लगे तो अपने दोस्तों के साथ शेयर जरूर करें.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!